Kategorier
Sony

Snabbtest på Xperia XA2 – Oj så Sony lyckats!

Xperia XA2 är Sonys nyaste mobil i mellanklass-segmentet. Jag har lekt runt med telefonen i snart två veckor och tänkte i det här inlägget dela med mig av de intryck jag fått av mobilen. Så, häng med!

Xperia XA2 är Sonys första mobil som har en design som skiljer sig mycket från telefonens föregångare. Sony är kända för att göra telefoner med stora skärmramar och Xperia XA2 är inget undantag. Däremot har Sony fått till riktigt smala ramar längst med mobilens långsidor. Däremot har Sony fortfarande en hel del att jobba på när det kommer till ramarna under- och över displayen. Något jag gillar skarpt med mobilen är att den fått en svagt rundad baksida där mobilen är tjockast precis i mitten. Detta bidrar till att mobilen ligger superskönt i handen, men jag tycker dessutom XA2 är bland de snyggaste telefonerna jag testat – trots mer ram runt displayen mot konkurrenterna.

Sony har valt att placera fingeravtrycksläsaren i XA2 på baksidan. Enligt företaget själv beror det på att man även vill erbjuda sina kunder i Amerika tillgång till en fingeravtrycksläsare. Jag tycker placeringen är bra på läsaren eftersom fingret alltid finns nära till hands när jag behöver låsa upp mobilen. Det är inte den snabbaste fingeravtrycksläsaren jag testat i en mobil, men för en läsare som sitter i en mellanklassmobil.

Xperia XA2 har fått en 5,2 tumsskärm med Full HD-upplösning. Sony har inte gjort något exceptionellt med displayen alltså. Telefonens display har riktigt fina färger (om något lite urvattnade). Något jag också gillar är betraktningsvinklarna som skärmen i XA2 erbjuder. Jag gillar verkligen att Sony behållit Full HD – upplösningen för den här mobilen eftersom att det blir skonsamt mot batteriet och processorn. Det som fortfarande är grejen med en LCD-panel är att den är bakgrundsbelyst, vilket bland annat innebär att telefonens svärta inte når upp i samma nivå som en AMOLED-panel. Däremot så har XA2 riktigt fina ljusa färger.

Xperia XA2 är en av världens första mobiler som har blivit utrustad med Qualcomms chipp Snapdragon 630. Den har tillsammans med den här processorn fått 3 GB RAM och 32 GB inbyggt minne. Det jag verkligen gillar med telefonen är att den knappt blir varm (trots en konstruktion i aluminium). Allt ifrån att kolla Facebook till att köra favoritplanet Airbus A380-800 flyter på som smör i XA2. Det kallar jag för optimering!

Jag brukar säga att benchmarktester inte spelar den största rollen i hur man upplever en telefons snabbhet, men eftersom det här är en sida med tusentals personer som är intresserade av mobila nyheter så är det ett måste att köra ett benchmarktest! Den här gången testade jag Geekbench 4 på XA2. Telefonen fick resultatet 3615, ett resultat som innebär att Xperia XA:s chipp Snapdragon 630 håller samma klass som det före detta high-end chippet Snapdragon 805 – inte illa!

Sony har utrustat Xperia XA2 med en 23 MP-kamera på baksidan. På framsidan har telefonen fått en 8 MP-kamera. Jag tycker Sony gjort ett rejält lyft på kameramjukvaru-sidan. På samtliga telefoner jag testat före Xperia XA2 har bilderna sett riktigt gryniga ut och jag har tyckt att tillverkare så som Samsung haft bra mycket bättre kameror än Sony. Men nu är min uppfattning en annan. Xperia XA2 tar riktigt bra bilder i dagsljuset. Eftersom att mobilen har så många megapixlar kan jag zooma in en bra bit utan att bildens pixlar ”spricker” – bra jobbat Sony! På tidigare Sony-telefoner jag testat har dessa telefoner haft svårt att få till bra bilder i mörker (de har varit extremt brusiga). Till min förvåning har Sony även fått till en bra kamera att fota med i mörker. Bilderna blir inte alls lika brusiga som tidigare vilket gör det till en fröjd att fota med Xperia XA2 i mörkret.

Xperia XA2 har fått en främre 8 MP-kamera. Det i sig är kanske inte så speciellt. Det som är speciellt med den här främre kameran är att den kan ta bilder med vidvinkel i 120 grader. Det innebär att man kan ta bilder med flera personer i bilden – en smidig funktion om du gillar att ta selfies! Den främre kameran har fått bländartalet f/2.4 och trots det, så tar mobilen bra selfies i dagsljuset såväl som i mörkret.

Xperia XA2 har fått ett stort batteri på 3300 mAh (för att vara en Sony är batteriet enormt). Xperia XA2 har riktigt bra batteritid som räcker mellan en och två dagar för mig. Dessutom har Sony inkluderat en funktion som innebär att när du sätter telefonen på laddning laddar den upp till 90% timmarna innan du ska gå upp. De sista timmarna innan du ska gå upp fyller telefonen på de resterande 10 procenten. Detta är en smart funktion så att batteriet i telefonen ska få en lång livslängd. När batteriet tryter går det också att snabbladda mobilen med en Quick Charge 3.0-laddare, en sak Sony tyvärr inte inkluderar i lådan. Något som också bör noteras är att Xperia XA2 har ett hörlursuttag men att telefonen saknar IP-klassning och trådlös laddning. Sony är en av få tillverkare som fortfarande har kvar en kameraknapp vilket är riktigt smidigt när man ska ta ett kort på språng.

För att sammanfatta allt har Sony gjort en riktigt bra telefon. Jag tycker XA2 är snygg, snabb och har en ruskigt bra kamera. För 3490 kronor (priset i skrivande stund) skulle jag inte tveka en sekund på att slå till på XA2. Xperia XA2 spelar i en egen liga i den här prisklassen.

Av Rasmus Hellmyrs

Rasmus Hellmyrs skriver på den här sidan om mobiltelefoner. Han har i sina unga dagar lekt runt med en massa mobiler, då det är mobiler som gäller i hans liv. Det är därför han startat upp den här sidan och det är även därför han kallar sig för den enda tech-influencern i Sverige.

Kommentera